Kestävä kehitys voi joskus kuulostaa sanahelinältä, josta ei saa otetta.
Kestävä kehitys on käsite, joka on yhä enemmän esillä keskusteluissa, mutta se voi joskus tuntua monimutkaiselta ja etäiseltä. Yksinkertaisesti sanottuna kestävä kehitys tarkoittaa sellaista toimintatapaa, joka ottaa huomioon ympäristön, talouden ja sosiaalisen hyvinvoinnin, ja pyrkii löytämään tasapainon näiden kolmen välillä.
Tässä havainnollistava kuvio, mitä kaikkea kestävä kehitys tarkoittaa isojen pääotsikoiden: ekologinen, taloudellinen sekä sosiaalinen ja kulttuurinen alla. (klikkaamalla suuremmaksi)
Kestävä kehitys on siis kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka pyrkii yhdistämään ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset näkökulmat. Se on väline, jonka avulla voimme rakentaa paremman tulevaisuuden niin nykyisille kuin tuleville sukupolville. Kun ymmärrämme kestävän kehityksen perusperiaatteet, voimme yhdessä edistää kestävämpää maailmaa, jossa elämme sopusoinnussa luonnon kanssa ja huolehdimme toisistamme.
Yhyreksen paikallisessa strategiassa kestävyyttä kuvaataan näin:
”Kyrönmaa kehittää kestävää asumista ja yrittämistä, mikä sisältää luontoa säästävät ratkaisut sekä sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävän toiminnan. Ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen toimivat ajureina kehittämisessä. Ympäristöystävällisyys ja resurssien viisas käyttö uudistavat teollisuutta ja maataloutta sekä palvelutoimintaa ja asumista esim. uusiutuvan energian ja aineettomien palveluiden kautta. Kyrönmaan maaseudulla on hyvät edellytykset vahvistaa entisestään kiertotaloutta ja kestävien ratkaisujen innovointia.
Kestävyys ja resurssitehokkuus nousevat vahvana Kyrönmaan identiteetistä, jota nuukuus on leimannut kautta aikojen.
Pieni alue kahden vahvan maakuntakeskuksen välissä antaa loistavat puitteet etätyöskentelyyn. Lähipalvelut ovat tarpeen niin etätyöntekijöille, koululaisille kuin ikäihmisillekin, mutta ne tukevat osaltaan myös kestävää lähimatkailua. Sosiaalisesti kestävä Kyrönmaa nostaa esiin nuoret sekä osallisuuden kokemukset. Jokaisen kyrönmaalaisen toivotaan kasvattavan vankat juuret kotiseudulleen sekä kantavan ylpeydellä kyrönmaalaista identiteettiä. Yhteisöllisyys, kyläyhteisöt ja kökkähenki ovat Kyrönmaan vahvuus, joiden varaan voidaan rakentaa uutta yhteistyötä ja verkostoissa tapahtuvaa uudistamista.”
(Yhyreksen paikallinen strategia vuosille 2023-2027)
Lue koko strategia klikkaamalla tästä.
Onko sinulla mielessä hankeidea, joka vie meidät kohti kestävämpää Kyrönmaata?
Oli ideasi pieni tai suuri, pidemmälle mietitty tai vasta alkuvaiheessa – me pallottelemme näitä teemoja mielellämme!
Meihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä – klikkaa tästä yhteystietoihin.
Inspiroivaa syksyä!