Investointi­hankkeet

Etusivu 9 Yhteisöille 9 Investointihankkeet

Investoinnit

Yleishyödyllisten investointihankkeiden avulla Kyrönmaalla on kunnostettu ja laajennettu useita asukkaiden viihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä nostattavia kohteita. Investointihankkeilla voidaankin konkreettisesti parantaa maaseudun palveluja ja kehittää elinympäristöä.

Yleishyödyllisillä investoinneilla ei voida tukea kunnan tai valtion vastuulla olevien lakisääteisten toimien rahoittamista. Investoinnin tarkoituksena on parantaa ja täydentää palveluita lisäämällä toimijoiden välistä yhteistyötä ja kokeilemalla uusia toimintamalleja

Tällä rahoituskaudella tuettavissa investointihankkeissa korostuvat maaseutuohjelman mukaisesti ilmastonmuutoksen torjunta ja siihen sopeutuminen. Konkreettisia esimerkkejä ovat erilaisten liikunta-, harrastus- tai yhteistilojen hankkiminen, korjaaminen tai laajentaminen. Mahdollisia ovat myös yhteisten koneiden, laitteiden ja kaluston tai reitistöjen hankkiminen, korjaaminen tai laajentaminen.

Hankkeilla voidaan parantaa ympäristöä, kuten yhteisen tilan energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöönottoa, sekä edesauttaa maisemanhoitoa tai luonnon monimuotoisuutta. Muita mahdollisia investointeja ovat vesihuoltoinvestoinnit sekä digitalisaatiota hyödyntävät tai turvallisuutta edistävät toimet. Yleishyödyllistä investointitukea voi hakea sekä aineellisiin että aineettomiin investointeihin. Tärkeää on, että investointikohteet ovat avoimesti asukkaiden hyödynnettävissä.

Uutena mahdollisuutena yhdistysten liiketoiminta­investointien tukeminen

Tässä voi olla kyse esim. jonkin palvelun käynnistämisestä alueelle. Tukea myönnetään vähämerkityksisenä tukena eli de minimis -tukena. Tukiprosentti on 40 %.

Tuen kohteena ovat maaseudun palveluja tukevat investoinnit, joilla on merkitystä maaseudun palveluiden säilymisessä tai uudenlaisten järjestämistapojen kehittämisessä. Tuki ei saa vääristää kilpailua. Tuki voi kohdistua esimerkiksi kyläyhdistysten liikuntavälineiden vuokraukseen, leirintäalueeseen, kuntosaliin, ruokapalvelujen tarjoamiseen ja majoitustoimintaan vaikkapa kylätalolla. Tukea voidaan myöntää siinä tilanteessa, jos tällaista toimintaa tavanomaisesti tarjoavaa yritystä ei alueella ole.

Hanketyypit

Investointeja voi toteuttaa joko pienhankkeena tai tavanomaisena hankkeena.

Pienhankkeet

  • Budjetti 1000-8000 €
  • Yleishyödylliset investoinnit, tuki max 65 %
  • Liiketoimintainvestoinnit, tuki max 40 %
  • Kevyemmät haku- ja maksatusprosessit.

Huom! Pienhankkeiden haut aukeavat syksyllä 2023.

Isommat hankkeet

  • Tuki max 180 000 €
  • Yleishyödylliset investoinnit, tuki max 65 %
  • Liiketoimintainvestoinnit, tuki max 40 %

Hankkeiden hakemisesta

Investoinnit voivat olla eri kokoisia. Pienhankkeilla voidaan tukea investointeja, joiden budjetti on 1 000–8 000 €. Näiden haku- ja maksatusprosessit ovat yksinkertaisemmat kuin kooltaan suuremmissa hankkeissa.

Suuremmissa hankkeissa Yhyreksen tuki voi olla maksimissaan 180 000 €. Tällöin hankkeen tulee vastata kokonaisuudessaan Yhyreksen strategian painopisteitä ja valintakriteerejä. Yleishyödyllisten investointihankkeiden maksimitukiprosentti 65 ja liiketoimintainvestointien 40.

Omarahoitus voi olla rahaa ja/tai talkoita hankkeen hyväksi. Talkootuntien tulee olla konkreettisesti hanketta eteenpäin vievää ja sellaista, mistä muuten maksettaisiin palkkaa. Talkootyö ei saa edellyttää erityistä ammattitaitoa. Hanketta valmistellessasi, mieti siis mistä saat hankkeen oma- ja väliaikaisrahoitukset. Väliaikaisrahoitusta on mahdollista tiedustella Isonkyrön ja Laihian kunnilta tai Vaasan kaupungilta Vähänkyrön osalta.

Investointihankkeet haetaan Hyrrästä. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan investoinnin kokoon suhteutetut rakentamisen asiakirjat, kuten rakennuspiirustukset ja –luvat.

Lue lisää tarvittavista liitteistä Yhteisöille -sivulta. Hyrrä ohjaa hakemuksen laadinnassa ja tarvittavien liitteiden lisäämisessä. Hyrrä-tunnukset luodaan Suomi.fi -palvelussa. Hyrrän etusivulla on ohjeita Hyrrän tekniseen käyttöön.

Lisäksi, kun aloitat hakemuksen Hyrrässä, tulee se näkyviin myös Yhyreksen toimiston väelle, jolloin voimme halutessasi kommentoida hakemusta.

Hyödyllisiä valmisteluun liittyviä linkkejä

Hankkeen kustannusarvio ja tuen maksutavat

Hankkeen hakuvaiheessa hakija laatii investointihankkeelle kustannusarvion. Investointihankkeen hyväksyttäviä kustannuksia ovat mm. suunnittelukustannukset, materiaalihankinnat, lupa- ja liittymämaksut, koneet ja laitteet sekä vakuutusmaksut. Käytettyjä koneita ja laitteita voidaan hyväksyä tietyin ehdoin.

Kustannusarvion laatimisen jälkeen valitaan, maksetaanko hanketuki kustannusperusteisesti vai tuotosperusteisesti. Pienhankkeet haetaan maksuun aina tuotosperusteisesti.

Hankkeiden toteuttaminen

Hyväksytty hankesuunnitelma ja tukipäätös ovat tärkeimmät hankkeen toteuttamista ohjaavat asiakirjat. Muista lukea ne huolellisesti ja palauttaa mieleen aika ajoin toteutuksen edetessä.

Hankkeesta viestiminen ja viestintäohjeiden noudattaminen hankkeen aikana on tärkeää. Muistathan tägätä Leader YHYRES somejulkaisuihin, niin jaamme hankkeen kuulumisia myös meidän sometileillä. Lue lisää hankkeen toteuttamisen eri vaiheista Rahoitusta saaneille -sivulta.

Jos hankkeen toteuttamiseen liittyen herää kysymyksiä, olethan yhteydessä Yhyreksen toimistoon!

Hankemaksatuksen hakeminen

Hanketuki haetaan maksuun Hyrrässä.

Hankkeen hakuvaiheessa valittu kustannusmalli ja tuen maksutapa vaikuttavat hankkeen maksuhakemuksen laadintaan sekä tarvittaviin asiakirjoihin ja liitteisiin. Tutustu hankkeiden mahdollisiin kustannusmalleihin ja tuen maksutapoihin.

Olethan yhteydessä Yhyreksen toimistoon ennen kustannusmallin ja maksutavan valintaa, niin katsotaan yhdessä hankkeellenne sopivin vaihtoehto.

Mietityttääkö? Heräsikö kysymyksiä? Kysy meiltä!

Neuvomme mielellämme, joten ota meihin rohkeasti yhteyttä! Yhteisöjen tukiasioissa sinua auttaa:

Vilma Säteri

Jouluilta ja Avoimet Ovet 7.12.2023

Tervetuloa Yhyreksen Jouluiltaan / Avoimiin Oviin! Torstaina 7.12.2023 klo 17-19. Jouluillassa on kahvi- ja glögitarjoilu, jonka lisäksi on mahdollista osallistua askarteluun Taitokeskus Villavintin opastuksella. HUOM! Askartelutarvikkeiden hinta kerätään...

Hyrrässä käyttökatko 10.-14.11.2023

Hyrrä-asiointijärjestelmässä käyttökatko! Ruokaviraston asiointi- ja viranomaispalveluissa on käyttökatko, joka alkaa perjantaina 10.11.2023 kello 8 ja päättyy tiistaina 14.11.2023 kello 00. Katko kestää suunnitellusti viisi päivää, mutta Ruokavirasto kehottaa...

Digiturvallisuus -ilta 21.11.2023

Tervetuloa Digiturvallisuus -tilaisuuteen! Milloin?Tiistaina 21.11.2023 klo 14. Missä?Isonkyrön valtuustosaliKunnanvirastoPohjankyröntie 136, 61500 Isokyrö.   Tilaisuus koostuu: Esittäytymiset:MikäDigi –hanke, Yhyreksen Kyrönmaa kylät kasvuun -hanke ja Isonkyrön...

Uudet nettisivut on julki!

Yhyreksen uudet nettisivut on nyt julkaistu! Käy tutustumassa nettisivuillamme esimerkiksi: Uuden rahoituskauden tukimahdollisuuksiin, Yhyreksen toimintaan ja tapahtumiin, Yhyreksen hallitukseen, Nuoriso-Leader -rahoitukseen ja nuorten toimintaan Kyrönmaan kyliin, ja...

Syksyn hankeinfokiertueen materiaalit

YHYRES-kehittämisyhdistyksen syksyn hankeinfokiertue on kierretty! Kiitokset kaikille infotilaisuuksiin osallistuneille. Kiertue kiersi Kyrönmaan alueen Vähänkyrön kautta Laihialle ja siitä Isoonkyröön. Kiertueella käytiin läpi Yhyreksen paikallisen strategian...

Avoimet Joulukylät 2023

Järjestääkö kylänne tai yhdistyksenne joulutapahtuman marraskuussa tai joulukuussa? Osallistutteko esimerkiksi Vähänkyrön joulunavaukseen 3.12.2023 omalla tapahtumalla? Ilmoita tapahtumasi Avoimet Joulukylät -tapahtumakokonaisuuteen! Voit ilmoittaa tapahtumanne mukaan...

Vähänkyrön Joulunavaus 3.12.2023

Tervetuloa mukaan toteuttamaan Vähänkyrön joulunavausta Tervajoelle! Yrittäjät, tässä loistava tilaisuus lisätä paikallisten tietoisuutta toiminnastasi, tai sitten kokeilla ensimmäistä kertaa omien tuotteiden/palveluiden myyntiä! Yhdistykset, tässä teille hyvä paikka...

Syksyn hankeinfokiertueen aikataulu

Yhyres järjestää Kyrönmaalla hankeinfokiertueen syksyn aikana. Infotilaisuuksissa käydään läpi kyrönmaalaisille yrityksille tarkoitetut yritystuet ja yhteisöille tarkoitetut hanketuet uudella rahoituskaudella. Lisäksi esitelemme Yhyreksen paikallisen strategian...

Yhdistyksen ylimääräinen kokous 10.10.2023 klo 16:30

YHYRES-kehittämisyhdistys ry:n ylimääräinen kokous pidetään 10.10.2023 klo 16.30 yhdistyksen toimistolla, Loukontie 6, Tervajoki. Kokouksessa käsitellään hallituksen täydentäminen henkilövaihdosten takia.

Kyrönmaan pihakirppisten osoitteet 2.-3.9.2023

Kyrönmaan Pihakirppikset on täällä taas! Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna 2.-3.9.2023 on jälleen mahdollisuus lähteä kiertämään asukkaiden ja yhdistysten pitämiä kirppiksiä heidän omilla pihoillaan Isossakyrössä, Laihialla ja Vähässäkyrössä. Löydät kirppisten...